onsdag 23 juli 2008

Rasism eller ignorans?

www.expressen.se/nyheter/1.1241619/berlusconi-tvingas-backa-efter-skrackbild

Berlusconi ska inte längre registrera romer i Italien med fingervatryck. Nu är väl Berlusconi knappast en kille som imponerat stort på mig men en icke-övergrepps-aktig registrering och ERKÄNNANDE av alla illegala flyktingar vore ett steg på vägen. Men det var det väl aldrig fråga om? På detta sätt är man bara tillbaka på ruta noll igen. En intressant diskussion är kanske varifrån de fördomar som sägs vara orsaken till att två romska flickor fick drunkna kommer? Det är inte så att det bara är romer som är utsatta för diskrimininering. Inte i Italien, inte någon annan stans.

I Nepael står de svarta, som är många, näst längst ned på skalan. Jag kan berätta att det många gånger fick ett löjes skimmer därnere då väldigt många av de svarta, som i bästa fall hade ett halvoffentligt jobb som biltvättare eller packare i snabbköpet, faktiskt var de enda som kunde prata något annat än napoletanska, d v s engelska och franska. Och som ibland tog sig friheten att skratta gott åt sina arbetsgivare som aldrig lyfte ett finger utan ägnade sina dagar åt att kommendera och prata i mobilen.

Jag har fortfarande uppfattningen att det inte enbart berodde på de drunknade flickornas etniska tillhörighet att de dels inte blev räddade, dels blev liggande utan att nån ens höjde på ögonbrynen utan åt lunch intill dem. För mig är det faktiskt bilden av Neapel.

Sorry!

Inga kommentarer: